Reisverslag Maya Route

Dag-tot-dagbeschrijving:

Brussel – Punta Cana – Cancun (vlucht)

Vliegtuig vanaf Brussel naar Cancun met een tussenstop in Punta Cana. Overnachting in Hotel Margaritas.

Terug naar boven

Cancun – Chetumal

Ontbijt in het hotel in Cancun. Vertrekt richting het zuiden. 136 km van Cancun ligt Tulum, wat “vesting” betekent. De enige mayastad die aan de caribische zee ligt. In tegenstelling tot de andere mayasteden zijn hier geen indrukwekkende piramiden of reusachtige paleizen. Dit is eerder een vesting, vanwaar de maya’s met verbijstering toekeken hoe de eerste Spaanse karvelen de kust naderden in 1518. Het strand is de moeite waard: heerlijk, mooi, amper aangetast en kilometerslang. Van hieruit verder naar Chetumal en overnachten in het Hotel Los Cocos.

Terug naar boven

Chetumal – Flores

Na het ontbijt vertrekken we. We verlaten Mexico en rijden door Belize. Onderweg zijn we een prachtig gebied met vele dorpjes. Ook bezoeken we de ruïnes van Xunantunich. Belize is niet meer dan een noodzakelijk kwaad om naar Guatemala te reizen. We zien hier wel nog hoe de Amish leven. Na de verschillende grensovergangen komen we aan in Flores, waar we 2 nachten verblijven in Hotel Maya Internacional Flores.

Terug naar boven

Flores (dagtocht Tikal)

Na het ontbijt vertrekken we naar Tikal, het centrum van de Maya beschaving tijdens de klassieke periode. Het tempelcomplex ligt diep in de jungle verscholen. Tijdens onze tocht door de jungle worden we begeleid door rangers met geweren. In eerst instantie denk ik dat het is om ervoor te zorgen dat wij ons aan de “gebaande paden” houden en respectvol met onze omgeving omgaan. Later hoor ik dat zij ons begeleid hebben om onze veiligheid te garanderen. Er zijn blijkbaar guerrilla’s actief, die het ook op toeristen gemunt hebben. Maar goed dat ik dat niet van tevoren wist, want dan was ik misschien niet meegegaan en had ik dit hoogtepunt gemist.

Er zijn tempels met een hoogte van 79 meter, van waaruit je een overweldigend uitzicht hebt over de dichtbegroeide Peten Jungle. Natuurlijk zien we ook een schattige neusbeer, die zo uit je hand komt eten. Maar pas op, want ze hebben scherpe klauwen…

Weer terug in het hotel, ziet het bubbelbad aan de rand van het meer er wel erg verleidelijk uit. Terwijl we hier lekker zitten te relaxen, zien we op de televisie de beelden van de aanval op de Twin Towers op de Spaanstalige CNN voorbij komen. Mijn Spaans is barslecht, maar deze beelden spreken voor zich. Wat een drama!

Terug naar boven

Flores – Palenque

Vanochtend vertrekken we lekker vroeg naar Palenque. Met de boottocht over de Usumacinta Rivier steken we meteen de grens over en bevinden we ons weer in Mexico. Onderweg bezoeken we Yaxchilan in de Lacandon Jungle.

Er is welgeteld 1 toiletgebouw waar we terecht kunnen. Omdat dit de laatste mogelijk is de komende uren, besluit ik er toch maar gebruik van te maken, ook al ziet het er niet al te jofel uit. Dit had ik beter niet kunnen doen, want als we even later bij een schommelliaan een foto willen maken voel ik iets op mijn bil. Als ik wil voelen wat het is, blijkt het een mier van zeker 1,5 cm groot te zijn, die in mijn broek is gekropen en zich tegoed doet aan mijn achterwerk! Wat er daarna gebeurde laat ik aan je eigen fantasie over…

Aan het einde van de middag gaan we verder naar Palanque, waar we overnachten in Hotel Mision Palenque.

Terug naar boven

Palenque – Campeche

Na het ontbijt bezoeken we Palenque. Palenque betekent “omringd door bomen”. Het is een van de grootste Mayasteden van Mexico en ook een van de mooiste. Op elk heuveltje staat een tempel en daaromheen oerwoud, prachtig. En wat je hier ziet is slechts een fractie van de oorspronkelijke stad. Het grootste gedeelte zit verborgen onder het groen.

Van hieruit gaan we verder naar Campeche, waar we overnachten in Hotel Debliz.

Terug naar boven

Campeche – Uxmal – Merida

Vandaag brengen we een bezoek aan een van de best bewaarde Maya-steden Uxmal. Dit is het grootste Maya centrum van de Puuc stijl waar de May’s hun bloeiende periode bereikten op het gebied van gebeeldhouwde stenen. De piramide van de tovenaar en het paleis van de gouverneur zijn niet te missen.

Dan vertrekken we naar Merida, de “witte stad”. Hier kunnen we ’s middags de stad bezoeken. ’s Avonds hebben we een afscheidsdiner bij Pancho’s, waar we heerlijk Mayakoffie krijgen. We overnachten in Hotel Mision Merida.

Terug naar boven

Merida – Playa del Carmen

Vandaag is de laatste dag van onze rondreis. We bezoeken Chichén Itzá, waarvan de Castillo het meest bekende bouwwerk is.

Hierna gaan we terug naar Cancun, van waaruit we naar ons verlengingshotel in Playa del Carmen worden gebracht. De komende 2 weken zullen we in hotel Gala Resort Playacar verblijven.

Terug naar boven

Playa del Carmen

Na ruim 1 week niet al te veel luxe gekend te hebben, kunnen we eindelijk genieten van een 5*-hotel. En wat gebeurt er dan? Ik word ziek van het eten en ben 3 dagen aan de hotelkamer gekluisterd. Op een gegeven moment begin ik zelfs uitdrogingsverschijnselen te vertonen en dreigt de hotelarts me te laten opnemen in het ziekenhuis. Naar de magie van het sportdrankje Gatorate te hebben ontdekt, gaat het langzaamaan beter. Natuurlijk is daarna mijn reisgenoot aan de beurt, maar nu we het wondermiddel ontdekt hebben, is hij weer sneller op de been.

Vanuit ons hotel ondernemen we een aantal leuke activiteiten:

  • Op 22-09-2001 gaan we met de veerboot naar Cozumel, waar we met Atlantis Submarines genieten van de onderwaterwereld.
  • Op 24-09-2001 gaan we zwemmen met dolfijnen. Het is helaas wel redelijk toeristisch, maar het is de eerste keer dat ik de mogelijkheid krijg om met deze fantastische zoogdieren te zwemmen, dus laat ik me daar niet door tegenhouden. De ervaring met Dolphin Discovery in Puerto Aventuras is zeker de moeite waard. Je mag met de dolfijnen in het water, laat ze over een stok springen, laat je voort trekken aan hun rugvinnen, wordt op hun neuzen door het water vooruit geduwd en krijgt natuurlijk de bekende zoen op de wang.
  • Op 28-09-2001 krijgen we een gratis duikles in het zwembad van ons hotel. Het was natuurlijk leuker als ze er wat leuke visjes in gedaan hadden, maar het is leuk een keer ervaring op te doen met duiken.
  • Na ons duikavontuur gaan we op dezelfde dag naar het park Xcaret. We hadden het idee hier van het natuurschoon te genieten en te snorkelen, waarbij je ook door grottenstelsel een route kunt afleggen. Helaas gooit de orkaan die de afgelopen dagen voor de kust heeft gewoed roet in het eten. Het water staat te hoog en doordat er een open verbinding met de zee is, maken de hoge golven dat het niet veilig is. Ondanks deze tegenslag is het een leuk park om te bezoeken en vermaken we ons prima.

De andere dagen genieten we van het witte bount-strand en het prachtige blauwe water.

Terug naar boven

Playa del Carmen – Cancun – Brussel (vlucht)

Als we terug naar huis willen gaan horen we dat onze luchtvaartmaatschappij Citybird failliet is. Gelukkig is voor een alternatief gezorgd. Met dank aan Lauda Air komen we weer veilig thuis.

Terug naar boven